Zsűri 2013

 

Médiazsűri

Budapest Folyóirat Török AndrásTörök András, Budapest Folyóirat — Angolt, történelmet, görög nyelvet tanult az  ELTÉ-n, volt tanár, tipográfus, folyóirat szerkesztő, államtitkár és NKA-elnök, a Mai Manó Ház alapító igazgatója. 1986 óta írja újra angol és magyar nyelvű városportréját. (Budapest: A Critical Guide, Budapest Könyv). A Budapest folyóirat két középső oldalát 2009 óta írja tele „Simplicissimus Budapestje” címen. Érdekli a régi és új építészet, az internet, a vendéglátás, a bloggervilág és a városi innováció. A városba befektetőket nem nevezi spekulánsnak, sőt. A Simplicissimus Hőse nevű magán-díját eddig négyszer adta ki. Pénzkereső foglalkozása a Summa Artium nevű, általa létrehozott arts&business tanácsadó céghez köti.
FUGA web rádió Rózsa PéterRózsa Péter, FUGA rádió — 1979-ben kezdődött. Műszaki egyetemi diplomával a zsebében, jó néhány korábban már publikált írással a kezében kopogott be egy üzemi lap szerkesztőségébe. Bejött, felvették és egy év múlva már a Magyar Rádiónál dolgozott tovább. Sokféle műfajban próbálhatta ki magát, végül a hír- és politikai műsoroknál időzött több évet. A Magyar Televízió volt a következő állomás. Itt már a politikai vitaműsorok ( Napzárta ) mellett egyre több kulturális programot készített mígnem a ’90- es évek végétől  az Éjjeli Menedék, a Mélyvíz, a  Galéria, a Kultúrház, majd az Extra című műsorok révén elkötelezte magát a kulturális-művészeti témák mellett. Közben 8 évig volt az Építészet Média Díja zsűrijének elnöke, ahová egy év kihagyás után egyszerű zsűritagként most visszatér. A kiesett egy év alatt Ránki Júliával közösen felépítette és a médiapiacra bevezette az építészeti tematikájú fugaradio.net internetes rádióállomást. Azt mondja: “Most helyben vagyunk. 2013 a folytatás éve.”
 Heti Válasz Sümegi NoémiSümegi Noémi, Heti Válasz — Miután elvégezte az ELTE magyar-történelem szakát, a Magyar Nemzet belpolitikai rovatában kezdett dolgozni 1990-ben. A lap alapításától, 2001-től már a Heti Válasz munkatársa, ahol előbb a belpolitikai rovat tagja, később az Életstílus, jelenleg pedig a Kultúra rovat vezetője. A Közgázon médiamenedzsmentet tanult; álnéven megjelenő tárcáiból 2003-ban könyv jelent meg Lukács Eszter válogatott élete címmel. A Heti Válasz kulturális rovata a környezetünket és a közérzetünket tágabb értelemben befolyásoló jelenségekkel is foglalkozik, így gasztronómiával, urbanisztikával, építészettel is. Két kislány édesanyja.
Kövesdi PéterKövesdi Péter. origo.hu — Az ELTE BTK-n végzett, orosz-magyar szakon. Már az egyetem alatt dolgozott különböző ifjúsági lapoknál. 1988-89-ben az MTI Teletext rovatánál gyakornokoskodott. Innen került a televízióhoz: a Híradónál kezdett riporterként. Volt hírszerkesztő a Magyar Rádióban és a Danubiusnál. A Kurír belpolitikai, majd külpolitikai rovatának munkatársa. Alapítója, szerkesztője, műsorvezetője és riportere az Egyenlegnek; egészen a műsor megszüntetéséig dolgozik a Bánó-csapatban.  Később újra az MTV-ben dolgozik, a Betlen-féle Híradó szerkesztője. 1997-ben csatlakozik az első kereskedelmi televízióhoz, két éven át a TV2 Tények felelős szerkesztője, valamint a Napló riportere. Következő állomás a Sláger Rádió hírigazgatói széke, majd innen hívja az RTL Klub-hoz Kotroczó Róbert hírigazgató. Felelős szerkesztő és a XXI. Század riportere. 2004-ben alapítja meg a Független Hírügynökséget, amelyet hét éven át vezet. A Hírügynökség megszűnése után a Hír24 című internetes hírportál főszerkesztője volt. Idén szeptembertől az origo.hu sport rovatának vezetője. Hobbija a humor és a labdarúgás (a magyar focit illetően ez a kettő néha egy és ugyanaz). Szerzőként díjat nyert a Humorfesztiválon, konferált a Rádiókabaréban, és szerkesztett egy kötetet méltán elfelejtett magyar klasszikusok” verseiből. Két fia van, Gábor és Boldizsár. Feleségével, Wagner Beával öt éve vezetik a Keserédes Csokoládé Manufaktúrát.
 HírTV Kántor ViolaKántor Viola, HírTV — Még egyetemi évei alatt került a Hír TV-be, a kulturális szerkesztőségnél kezdett a Dunakorzó szerkesztő-riportereként. A műsor helyébe lépő Különkiadásban folytatta munkáját, 2007-től felelős szerkesztőként, 2011-től pedig műsorvezetőként is. 2013. augusztusában harmadik évadját kezdi önálló, kulturális-művészeti és tudományos portréműsora, az IKON. Mellette a 10 perc című kulturális magazinműsor szerkesztő-műsorvezetője is. Jogász és néprajzos végzettsége van, jelenleg további bölcsész tanulmányokat folytat.
 index.hu Földes AndrásFöldes András, index.hu — Bár környezetvédelmet tanult, tanulmányai befejezése után inkább világkörüli útra indult. Bejárta Ázsiát, Indiát, Pakisztánt, Tibetet, majd dolgozott az USÁ-ban. Ír, fotózik és hegyet mászik, és két könyve is megjelent. Az egyik a „Le a Halászbástyával” című novelláskötet, a másik a Mount Everest magyar meghódítójáról és jó barátjáról, Erőss Zsoltról szól. 10 éve került az indexhez, területe a vizuális kultúra, s ezen belül is a kortárs képzőművészet és az építészet.
 mno kepŐrfi József, Magyar Nemzet Online, Égigérő blog — 2005-ben építészmérnök diplomát szerzett az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai karon, de ugyanebben az évben szerezte meg hittanár diplomáját is a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Hittudományi tanulmányai mellett fapadlózó képesítést is szerzett egy építőipari szakiskolában. 2004 őszétől három évre a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának tagja lett. 2009-2012 között a bécsi Technische Universitat építész karán mester diplomát szerzett. 2007-től a Heti Válasz Pest-Budai Látkép mellékletének építészetkritikai rovatát vezeti, 2011-től a Magyar Nemzet Online “Égigérő” blogjának szerzője, illetve a Közszolgálat c. magazin szerkesztő-újságírója.
 MTI Devich MártonDevich Márton, MTI — Muzsikus családban nőtt fel, de a BMGE gépészmérnöki karán szerzett diplomát. A Magyar Rádiónál kezdett, majd a Magyar Nemzet kulturális rovatához került. Nyolc évet töltött a napilapnál, rovatvezető-helyettesként dolgozott. A kultúra minden területével foglalkozik, de fő szakterülete és hobbija a komolyzene. 2001-től a Heti Válasz kulturális rovatát vezette, majd a lap vezető szerkesztőjeként dolgozott. 2011 februárjától a Magyar Távirati Iroda Kulturális Szerkesztőségének vezetője. Három gyermek édesapja, egy 19 és egy 8 éves lányé, valamint egy 15 éves fiúé.
M1 Mohácsi SzilviaMohácsi Szilvia, M1 (Aranymetszés) — Miközben bölcsészként még a szegedi József Attila Tudományegyetemet végezte, riporter gyakornokként már a Magyar Televízió Ablak című műsorában tűnt fel. Később is maradt a közszolgálati televíziónál, annak különböző területein készített műsorokat. Vezetett közéleti magazinműsort (Napi Mozaik, Ablak), kulturális, irodalmi műsort (Alkotóház, Évkönyv), szerkesztett és vezetett határon innen és túl forgatott turisztikai műsort (Főtér, Hétmérföld), készített szórakoztató műsorokat (Teadélután, Hogy volt!?), riportfilmet (A Tragédia titkai), íróportrékat (Pilinszky János, Ottlik Géza, Karinthy Frigyes), továbbá riporterkedett dokumentumfilmben is (Az út vége),- a teljesség igénye nélkül.
 Népszabadság Szalai AnnaSzalai Anna, Népszabadság — Magyar-történelem szakos tanár, de volt nővér sürgősségi osztályon, napközis tanár a vakok intézetében, közművelődési előadó a SOTE-n és bébicsősz az Egyesült Államokban. Lassan húsz éve dolgozik a Népszabadságnál, hol a Budapest, hol a gazdaság, hol a hírrovat munkatársaként, jelenleg fővárosi tudósító. Hét éve kézikönyvet írt a lakásvásárlóknak. Három gyermek édesanyja.

Szakmai bírálók

Wesselényi-Garai Andor, Kovács Dániel, Zubreczky DávidWesselényi-Garai Andor, Kovács Dániel, Zubreczki Dávid a Média Építészeti Díján 2012-ben
Kovács Dániel — 2007-ben diplomázott az ELTE művészettörténet szakán. A magyar weben az elsők között indított építészeti blogot, majd a hg.hu szerkesztőjeként dolgozott. 2009 nyarától főszerkesztő 2013-ig. A hg.hu mellett megjelentek írásai az ERA 21 (Csehország), a Nextroom (Ausztria), az Atrium, a Magyar Narancs hasábjain. A KÉK-Kortárs Építészeti Központ megbízásából a World Summit Youth Award-dal elismert artur.org.hu építészeti túraoldal kurátora; 2009 decembere óta a KÉK kuratóriumi tagja. 2013 szeptemberétől projektkoordinátorként dolgozik az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes létrehozásáért felelős irodában, a Szépművészeti Múzeumban.
Zubreczki Dávid, blogger, urbanista.blog.hu — Végzettségét tekintve tájgazdálkodási mérnök. Volt szimfonikus zenekari titkár, szerkesztett tanulmánykötetet madarakról, atomenergiáról és növényvédelemről, készített gyermeklapot és településfejlesztési folyóiratot, konferált, moderált, dalt szerzett, standupozott, újságot hordott ki és írt, kiadott egy könyvet, takarított irodaházat és tanított egyetemen. Mostanában napilapok gazdasági mellékleteit, meg az Index blogjait szerkeszti, de a legszívesebben a Boogie Mamma zenekar frontembere és az Urbanista bloggere. Na meg két gyermek édesapja.
Wesselényi-Garay Andor PhD, főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem – Alkalmazott Művészeti Intézet — 1969-ben született Szegeden. 1987-ben érettségizett a Budapesti Szent István Gimnáziumban. 1988-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1994-ben ugyanitt kapta meg Építészmérnöki Diplomáját, amely a Magyar Építőművészek Szövetsége Diplomadíj Pályázatán III. díjat ért el. 1995-ben saját építészirodát alapított Osváth Gáborral GYÁR néven. A műhely tevékenysége az építészeti tervezői szakmagyakorlás teljes spektrumát felölelte, így az építészet, a belsőépítészet, a várostervezés és a design egyenlő súllyal képviselte az irodát. 2001-től önálló irodát alapított W-G-A PSYCHODESIGN néven, és érdeklődése az építészet elméletei oldala felé fordult. 2000-től az ALAPRAJZ című folyóirat külsős munkatársa, illetve tanácsadó testületének tagja, 2002-től az ATRIUM magazin építészeti főmunkatársa, 2006-tól pedig vezető szerkesztője volt. Közel háromszáz építészeti tárgyú cikk, esszé, kritika és tanulmány szerzője, melyek az ATRIUM, az ALAPRAJZ, a r-ú MÉ című folyóiratokban, valamint a www.wergida.blogspot.com-on jelent meg. 2009-ben a MODEM-ben rendezett “A mindenség modellje” című kiállítás, 2010-ben pedig a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – la Biennale di Venezia – Magyar Pavilonjának kurátora.

Az est házigazdái

epiteszforum.hu Pásztor Erika Katalina, főszerkesztő, epiteszforum.hu — művész-vállalkozó, aki gondolatokat, projekteket, csapatokat és (időnként) szervezeteket épít társadalmi és kommunikációs kérdéseket érintő, multidiszciplináris, kreatív munkák során. Egy kortárs „cyber-hurkoló” munkás, aki gondolatokat, embereket és módszereket köt össze új technológiák felhasználásával. Építészetet, vizuális és üzleti kommunikációt tanult, majd intermédia művészetből szerzett doktori fokozatot 2007-ben. Művészeti kutatómunkája arra irányul, hogy absztrakt, rejtett kapcsolatok és folyamatok új reprezentációs formáit tárja fel és mutassa be művészeti és design projektjei, egyetemi oktatói és publicisztikai munkája során. Az epiteszforum.hu-t 2000-ben közösen alapították Vargha Mihállyal, aki haláláig (2010. március 8.) – a lap főszerkesztője volt.
Bardóczi Sándortájépítész, publicista — 1998-ban diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Táj- és Kertépítészeti Karán (ma Budapesti Corvinus Egyetem). Regionális kutatási és tervezési munkát folytatott többek között a Szigetköz, a Duna magyarországi szakasza és a Tisza, valamint Vas megye vonatkozásában, miközben Sopronban, Budapesten, Komáromban, Zala megyében és a budapesti agglomeráció településein vett részt különféle településrendezési feladatokban, környezeti hatásvizsgálatokban, településfejlesztési tervek előállításában. Diplomamunkáját felhasználták a Tokaj-hegyaljai “kulturtáj” világörökséggé nyilvánítási folyamatában. 2005 óta alkalmi, majd 2007-től állandó szerzője az epiteszforum.hu-nak. Több tucat esszét, publicisztikát, kritikát írt, amelyek elsősorban a tágabban értelmezett tájépítészet (a környezetrendezés, a környezetvédelem, a köztértervezés, a várostervezés, a várospolitika, a regionális politika) témakörökben születtek. 2009-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata vezetőségi tagjának választotta, 2010-ben a tagozat szervezésében megvalósuló 2010: TÁJodüsszeia c. szakmai kiállítás kurátora volt. Nős, egy gyermek édesapja.